Recepty slovenských jedál

20.02.2015 11:59

Perníkový koláč

Perník 30 dkg cukru 2 vajcia 1 dcl oleja 2 lyžice kakaa 2 lyžice lekváru 40 dkg hl. múky 1/2 l mlieka 1 perníkový prášok 1 lyžička sódy bikarbóny Všetko spolu zmiešame a vylejeme na vopred vymastený a vymúčený plech a dáme piecť na 180. Keď je koláč hotový potrieme ho džemom a môžeme poliať...
20.02.2015 11:54

Krupicová kaša

Krupicová kaša Potrebujeme : 4 dcl mlieka 5 lyžíc krupice trocha cukru Do teplého mlieka pridáme cukor, krupicu a miešame až kým nezhustne. Hotové prehodíme na tanier. Nakrájame na plátky maslo a posypeme cukrom,kakaom.  
20.02.2015 11:45

Paradajková omáčka

Paradajková omáčka Nakrájame cibuľku, cesnak a necháme na olehi opražiť. Pridáme bobkový list  a čierne celé korenie.Ak nám zostali z papriky stonky so zrniečkami, môžeme prechuť taktiež pridať. Dáme hneď cukor aby sa trošku zkaramelizoval. Na to dáme múku - rovnako no možno o lyžicu menej. Na...
20.02.2015 11:37

Kôprová omáčka

Kôprová omáčka Do hrnca nalejeme olej, doňho dáme hladkú múku aby sme vytvorili kašu asi tak 5 lyžíc. Trochu presmažíme ale stále miešame, zalejeme mliekom a vodou asi tak 1 liter mlieka a dolejeme vodou. Zoberieme si metličku a dobre to rozšlaháme aby neboli hrudky. Pridáme lyžičku cukru,soľ a...
20.02.2015 11:21

Brokolicová polievka

Brokolicová polievka   Potrebujeme : 5 väčších zemiakov 1 brokolicu 3 ks bobkového listu mlieko smotanu soľ vegeta    Postup :  Zemiaky očistíme,nakrájame a dáme do vody spolu s brokolicou - tú rozobereme na ružičky a nožičku nakrájame na kocky(pokiaľ nie je tvrdá). Do vody...
20.02.2015 10:53

Granadír

Granadír alebo granadrírsky pochod Potrebujeme : Zemiaky v šupke (rovnako veľkých,počet závisi od Vás, koľko zemiakov máte radi) Slaninku Cibuľu 2-3 ks troška masti mletú červenú papriku 1 čajovú lyžičku cestoviny Postup : Zemiaky uvaríme v šupke. Ak sú zemiaky uvarené,nakrájame slaninku na kocky a...
27.07.2013 15:38

Fazuľová polievka so slížami

Fazuľová polievka Potrebujeme :  3 Zemiaky 3 Mrkvu 1 Petržlen 1 malú Cibuľu 1/2 hlavičky pretlačeného Cesnaku cca 250-500 dkg Fazuľe Klobásku Udené mäso  Fazuľu deň dopredu namočíme a na druhý deň uvaríme samú v hrnci. V druhom hrnci zeleninu,klobásku,mäsko.Keď je všetko...
21.07.2013 13:57

Pukanské(drevorubačské párance)

Drevorubačské párance udržiavali pri sile ťažko pracujúcich mužov v lesoch. Jednoduché ľudové jedlo sa teší veľkej obľube.Dostupné a na skladovanie nenáročné suroviny boli dôvodom, prečo si párance varievali drevorubači priamo v lese. Na párance potrebujeme : polohrubá múka 1kg soľ podľa...
21.07.2013 13:55

Recept na Huspeninu

Recept na Huspeninu Na huspeninu potrebujeme : bravčové kože cca 0,5kg, cca 2paprčky, mäsové kosti cca 0,5kg,udené bravčové mäso cca 0,5kg, koreňovú zeleninu podľa potreby,chute cca 3 mkrvy,1 petržlen,kúsok zeleru.,soľ,vegeta Postup: Kože,paprčky,kosti a mäso zalejeme 5 litrami vody. Pomaly varíte...

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webových stránok zdarmaWebnode