Fazuľová polievka
Potrebujeme :
Fazuľu deň dopredu namočíme a na druhý deň uvaríme samú v hrnci. V druhom hrnci zeleninu,klobásku,mäsko.Keď je všetko uvarené,zmieša sa to dohromady a spravíme červenú zasmášku.Zasmášku spravíme nasledovne : Na oleji alebo masti posmažíme pretlačený cesnak + 2-3 lyžice hladkej múky a pridáme červenú mletu papriku podľa chuti štiplavú alebo sladkú 1-2 kavové lyžičky a do toho pridáme studenú vodu.Zmes vylejeme do zmesi fazuľe a zeleniny.Necháme ešte prevariť.Podľa chuti dochutíme soľou,vegetou,petržlenovou vňatkou,pažitkou,zelerovou vňatkou,cibuľovou vňatkou.Táto polievka najlepšie chutí s domácimi širokými rezancami.
Recept na široké rezance
Cesto s pridaním vody vytvoríme tak aby to bolo husté cesto.To potom prikryjeme igelitom a necháme cca 15 minút odstáť.Rozváľkame na 2mm,rozkrájame na pásy 5-6 cm a tie nakrájame na širšie reznačeky a vyvaríme vo vode.