Drevorubačské párance udržiavali pri sile ťažko pracujúcich mužov v lesoch. Jednoduché ľudové jedlo sa teší veľkej obľube.Dostupné a na skladovanie nenáročné suroviny boli dôvodom, prečo si párance varievali drevorubači priamo v lese.
Na párance potrebujeme :
V mise vymiesime múku so soľou a vodou (najlepšie rukou), cesto má byť husté. Vytvarujeme z neho „bochník“ a nakrájame na tenšie plátky. Potom si jednotlivé plátky ponaťahujeme v rukách a začneme od vrchu z kraja „párať“, teda odtrhávať dlhé pásiky, najlepšie od stredu plátku. Tie vkladáme do hrnca s vodou a varíme, až kým nevyplávajú na povrch, t.j. cca. 7 minút. Potom párance vyberieme a polejeme olejom, pomiešame.
Surové zemiaky v šupke rozkrojíme na mesiačiky a opečieme. Potom ich s kúskom masla roztlačíme a pridáme k uvareným párancom. Všetko spolu zamiešame.
Podľa mňa je to výborne,vyskúšajte :) Ak vám to zachutí dajte vedieť :)