Bratislava - Povesť o rytierovi Rolandovi

03.02.2012 16:33

 

Maximiliánova fontána s rytierom Rolandom

Fontánu s rytierom Rolandom dal postaviť král Maximilián kvôli nedostatku vody a požiaru v meste.Studňu vykopali na Hlavnom námestí oproti Radnici v Bratislave.Nad fontánou sa vypína rytier Roland a práve dnes o ňom bude táto povesť.Roland bol statočný bojovník,mal zázračný meč Durandal.Na jednom rohu budovy zahral ľúbeznú pieseň svojej Olifante,neskôr si túto jeho pesničku obľúbili aj daľší Bratislavčania.No neskôr túto pesničku už nepočuli,pretože sa Roland vrátil do svojej vlasti do Bretónska ( časť vo Francúzsku).Jedného dňa sa prišli stažovať richtárovi matky detí, ktoré nemôžu spávať, pretože chcú počuť pieseň ktorú hrával Roland svojej milej.Richtár sa teda rozhodol,  že ak nemôže hrať rytier tak bude hrať fontána.Žblnkot vody bude stekať do kamennej nádrže a tak táto fontána bude pripomínať Rolandovu pieseň.

 

Od tých čias sa hovoria o tejto fontáne rôzne veci.

Fontána je otočená tvárou k radnici.Hovorí sa že, raz do roka na Silvestra keď, sa strieda starý rok s novým sa rytier otočí na druhú stranu a úctivo sa pokloní pánom, ktorí položili život za slobodu mesta.Rytier vraj ožíva aj na Veľký piatok, keď popoludní zíde z podstavca a zamáva mečom na štyri svetové strany. Toto však môže vidieť iba rodený Bratislavčan, ktorý nikdy nikomu neublížil.

No takýto Bratislavčan však podľa mňa nieje a ak je tak ma to len poteší. Ak ho stretneš tak ho pozdravuj a odfoť sa sním a pošli mi prosím fotku :)) !

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si webové stránky zdarma!Webnode