Zvyky na Ondreja a Andreja 30.11.

03.10.2016 16:47
Zvyky na Ondreja a Andreja (30.11.)

            Tento deň patrí na Slovenku okrem Štedrého večera k najdôležitejším vešteckým dňom roka. Či už veštenie na Vianoce alebo na Ondreja a Andreja má niečo spoločné a to, že dievčatá sa snažili zistiť podrobnosti o ich vydaji (kde, kedy ako a s kým sa bude konať svadba). Je veľmi veľa zvykov na Ondreja, v každom kraji určite iný.

Následne si ukážeme aké rôzny zvyky sú v tento deň :

1. Liatie Olova

Veštenie pri ktorom má človek zistiť, aký budúci rok ho postretne. Roztavené olovo sa lialo do nádoby s vodou väčšinou cez uško kľúča so slovami: “Ondreju, Ondreju, na teba olovo lejú, dajže ti mne dneska znati, koho budem za muža mati.“ Olovo vytvorilo rôzne tvary a podľa toho sa veštilo. Iná forma tejto tradície vraví, že v olove je odpoveď na otázku, ktorú ste si dali pred samotným liatím olova.

2. Varenie halušiek

Dievčence vhadzovali do halušiek či pirohov mená chlapcov, potom tieto halušky hodili do vody. Voda začala vrieť a halušky vystúpili na povrch. Každá dievka si vybrala jednu halušku, v ktorej sa ukrývalo nejaké meno chlapca. To meno znamenalo, že za tohto chlapca sa vydá.

3. Trasenie plotov

V niektorých oblastiach Slovenska, poznajú ešte stále aj tento zvyk. Na Andreja sa bielili obloky vápnom a triasli sa stromy napr. čerešne či ploty.

„Trasiem, trasiem les.
Kde šteká pes,
tam je môj odsúdenec dnes.“
Z ktorej strany bolo počuť zabrechať psa, tým smerom sa dievča malo vydať.

V inom kúte Slovenska sa inak hovorilo:

„Kývam plotom,
nikto nevie o tom,
len sám pánboh z neba,
že mi muža treba.“
Alebo takto:
„Plote, plote, trasiem ťa,
milý Ondrej, prosím ťa,
aby si mi dal znati,
s kým budem pri oltári státi.“

 

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webových stránok zdarmaWebnode