Alžbeta Bavorská - Sissi

15.06.2015 20:00
Alžbeta Amália Eugénia Bavorská, známa pod prezývkou Sissi.

 

Čo má spoločné Sissi a Slovensko ? Má vôbec niečo spoločné ? áno má. Dozviete sa o tom v ďalej článku.

Sissi sa narodila 24.12. 1837 v Mníchove a zomrela 10.9. 1898 v Ženeve vo Švajčiarsku.

Narodila sa vojvodkyni Ludovike Wilhelmine Bavorskej a Maximiliánovi Jozefovi mala este 7 súrodencov, no narodila sa tretia v poradí. A bola bavorskou princeznou, rakúskou cisárovnou, českou a uhorskou kráľovnou a vydatá za Františka Jozefa, ktorý bol rakúskym cisárom.

 

Ak ste videli na Slovensku bustu či sochu alebo pomník, nebola to náhoda.

Sissi mala veľmi rada Slovensko a mnoho razy ho aj navštívila. Napr. bola v mestách ako sú : Bratislava, Prešov, Bardejov, Poltár, Komjatice.

V 19.tom storočí bola považovaná za najkrajšiu panovníčku na svete. V jej šťastnom manželstve zasahovala Sissina svokra Žofia, ktorá myslela politicky a bola prezieravá ale napriek tomu to s Alžbetou myslela dobre. Sissi však na viedenskom dvore trpela, bola známa náklonnosťou k Maďarom a spolupracovala najmä s grófom Andrássym. Bola známa jazdkyňa a veľa cvičila a držala dietu, taktiež sa venovala dlhé hodiny o starostlivosti o svoje vlasy. Ovládala 11 jazykov, narodila sa na Štedrý deň s mliečnym zubom a vraj bola poverčivá a venovala sa rôznym seánsam. Mala 4 deti – Žofiu, ktorá zomrela v 2rokoch, Gizelu, Rudolfa a Máriu Valériu.

 

Rada cestovala po svete, bola v mestách ako sú Benátky, Korfu a Ženeva. Žiaľ posledná z ciest sa jej stala osudná. Podnikla ju v roku 1898 a to do mesta Ženeva vo Švajčiarsku. Spáchal na ňu atentát Luighi Lucheni, ktorý bol talianský anarchista, pri prichádzaní k prístavu so spoločníčkou Irmou Sztárayovou a bodol Alžbetu trohranným pilníkom a tomu zraneniu Sissi podľahla. Atentátníka odsúdili na doživotie. V Ženeve dnes nájdeme ceduľu, kde sa tento atentát stal.

 

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode