Juraj Jánošík

06.08.2011 21:23

Juraj Jánošik

 

25.január 1688,Terchová - 17.marec 1713,Liptovský Mikuláš

 Pre niekoho hrdina, pre niekoho zasa nie. Bol rodákom z Terchovej kde bolo priezvisko veľmi rozšírené. Mal štyroch surodencov: najstaršiu sestru barboru a mladších troch bratov Martin, Ján, Adam. Život Jánošika poznamenalo povstanie Františka II. Rákocziho.

Pamätná bitka pri Trenčíne bola 3. augusta 1708 ktorej sa zúčastnil aj Jánošík, cisárske vojsko porazilo kurucov (národ žijúci na Blízkom východe v štátoch ako Turecko, Irán, Irak, Sýria a Arménsko. Nemajú vlastné územie, je to najväčší národ na svete bez vlastného štátu).

Jánošik sa dostal do zajatia a prinútením pracoval vo vojenskej službe v cisárskej armáde. Ako člen strážnej posádky sa dostal na Bytčiansky zámok, kde sa zoznámil s Tomášom Uhorčíkom (väzenský zbojnický kapitán z Predmiera na Kysuciach) a dopomohol mu k úteku. Na žiadosť otca ho prepustili z vojenskej službe a vrátil sa do rodnej Terchovej.

Zbojnícku prísahu zložil v septembri 1711 a onedľho sa stal zbojníckym kapitánom a to trvalo rok a pol. V rokoch 1712 až 1713 trávil chvíľe v zime v Kokave (Liptovský Mikuláš) a Klenovec (Rimavská Sobota) kde ho chytili drábi v roku 1713 (vo februári alebo v marci záznami sa nenašli) a tak sa dostal do väzenia do kaštieľa Vranova v Palúdzke pri Liptovskom Mikuláši.

16. a 17. marca 1713 v Liptovskom Mikuláši zasadal stoličný súd proti J.Jánošíkovi. Predsedom bol podžupan Ladislav Okoličányi, prokurátor Alexander Čemický a obhajca pridelený úradom Baltazár Palugyay. Obvinili ho ako vzbúrenca spojeného s povstalcami za zabíjanie v stoliciach a vraždu domanižského farára. Prokurátor mu chcel udeliť trest smrti. Obhajca obhajoval jeho mladý vek, že nikoho nezabil a nezranil, pri vražde farára nebol a tak žiadal jeho oslobodenie.

Nasledovalo trpné vypočúvanie spojené s mučením. Najskôr lahšie neskôr ťažšie mučenie. A to bolo : spaľovanie pokožky, zapichovanie žeravých hrotov pod nechty, drvenie údu a nakoniec natiahnutie na škripec a pritom mu roztrhávali šlachy v údoch.

Záznam z vypočúvania sa skladal zo 7 odpovedí, chcel zmiasť súd a tak hovoril o tovarišoch (pomocníkoch) málo. Mladého 25 ročného zbojnického kapitána poprava sa konala 17. marca 1713 podvečer na mikulášskom popravisku tzv. ´´Šibeničky,,.

 

Vraj mal zázračný opasok, ktorý ho chránil pred guľkami. V očiach ľudu bol schopný, ľud sníval sa dostať z panskej neslobody.

 

Na tejto stránke nájdete filmy o jánošikovi : https://janosik.terchova-info.sk/

 

 

 

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode